Faiz İndirimi Olursa Dolar Ne Olur , Yükselir mi Düşer mi? İşte Faiz Kararı Açıklama Saati

Merkez Bankası bugün PPK toplantısını yapacak ve faiz kararını açıklayacak. Faiz kararı için bekleyiş devam ederken en çok araştırılan konu faiz inerse dolar ne olur? sorusu oldu. Analistler, Merkez Bankası 'nın 50 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesini bekliyor.

Faiz İndirimi Olursa Dolar Ne Olur , Yükselir mi Düşer mi? İşte Faiz Kararı Açıklama Saati

Merkez Bankası faiz kararı doları nasıl etkiler?

"Türkiye'de Faiz Oranı ile Döviz Kuru Arasındaki Ilişki: Faizlerin Düşürülmesi Kurları Yükseltirmi?" adlı makalede Orhan Karaca, dolar kuru ile faiz arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. 

Söz konusu değerlendirmede "Döviz kuru ile faiz oranı arasındaki ilişki son birkaç yıldır Türkiye’de en çok tartışılan konulardan birini oluşturmaktadır. Döviz kurlarının uzun süredir yerinde saymasının nedenini bazı iktisatçılar faiz oranlarının yüksekliğine bağlamaktadır. Yüksek faiz oranlarının Türkiye’ye kısa vadeli sermaye girişini artırdığı ve bunun da yerli parayı değerlendirerek kurları baskı altında tuttuğu savunulmaktadır. Bu nedenle kısa vadeli faiz oranlarını daha hızlı ve daha fazla düşürmesi için Merkez Bankası’na baskı yapılmaktadır. Buna karşılık Merkez Bankası ise döviz kurları ile kısa vadeli faiz oranları arasındaki ilişkinin çok boyutlu ve karmaşık bir nitelikte olduğunu savunmakta ve faiz oranlarının daha hızlı düşürülmesi halinde kurların yükselmek yerine düşmesinin de söz konusu olabileceğini öne sürmektedir." ifadelerine yer verildi. 

FAİZ İNERSE DOLAR DÜŞER Mİ YÜKSELİR Mİ?

"Bu çalışmada yapılan analizler sonucunda Merkez Bankası’nın savunduğu görüşü destekleyen bulgular elde edilmiştir. Ocak 1990-Temmuz 2005 dönemine ait aylık gözlemlerle yapılan analizlerde döviz kuru ile kısa vadeli faiz oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sadece dalgalı kur dönemi ele alınıp Mart 2001- Temmuz 2005 dönemi için analizler yapıldığında ise döviz kuru ile faiz oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü fakat zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. Bu sonuçlar Merkez Bankası’nın kısa vadeli faiz oranlarını düşürmesinin döviz kurlarında yükselişe yol açmayabileceği anlamına gelmektedir. Tam tersine faiz oranlarındaki düşüş döviz kurunun da düşmesi sonucunu verebilecektir."

Eski yıllara ait olan bu çalışma , geçtiğimiz yıldan bu yana doğruluğunu göstermektedir. Faiz indirimi sonrası doların yükselmesi beklenmiş , ancak geçtiğimiz yıldan bu yana yapılan faiz indirimleri sonrası dolar ya yatay seyretmiş ya da düşüşe geçmiştir. 

DOLAR KURU NE KADAR?

Piyasalardan alınan son dakika bilgilerine göre dolar kuru 6.79 TL seviyesinde işlem görüyor.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI SAAT KAÇTA?

TCMB faiz kararını saat 14.00 'da açıklayacak. Açıklama gelince sitemizde olacak. Bildirimle haberdar olmak için uygulamamızı indirin:

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN